VINKKEJÄ KESÄLLÄ TYÖSKENTELEVILLE

Remote office

Tämän viikon lauantaina alkaa kesäkuu ja sehän tarkoittaa samalla sitä, että kesä on vihdoin alkanut. Minulle kesä tuppaa aina olemaan töiden puolesta hieman hiljaisempaa aikaa ja tämä tarkoittaa tietenkin myös vähemmän tuloja. Aiempina vuosina tieto tästä on aiheuttanut ahdistusta. Miten voin pitää vapaata huolettomana ja hyvällä omallatunnolla, mikäli tiedän etten pysty laskuttamaan läheskään samalla tavalla kuin yleensä?

Tänä vuonna tilanteeni on onneksi erilainen. Vuosi on lähtenyt käyntiin mainiosti, joten kerrankin olen tilanteessa, jossa minun ei tarvitse huolehtia tuloistani niin kuin aiempina kesinä. Siitä huolimatta huomaan ajautuvani huolehtimaan edeltävien vuosien tapaan tilanteestani. Voinko todella pitää lomaa? Paljonko minun pitäisi työskennellä? Kuinka paljon haluan työskennellä? Mitä teen jos minulla ei olekaan tarpeeksi projekteja joiden parissa tehdä töitä?

Vaikka laskutettavaa työtä ei olekaan normaaliin tahtiin, on minulla romaani työstettävänä ja muutama muukin projekti aluillaan. Varmaa on, että vauhtini töiden suhteen tulee tänä kesänä vihdoin olemaan astetta rauhallisempi!

Millainen on yrittäjän kesä?

Kesä on usein hieman kysymysmerkki yrittäjälle, joten halusin kysyä Wonderland coworking-tilan kollegoiltani Jenniferiltä ja Kumouksen Amalta, mitä he ajattelevat työskentelystä kesällä. Tässä ovat heidän vastauksensa!

JENNIFER:

Olen suunnitellut reissaavani muutaman viikon ajan kesällä, mutta niiden lisäksi yritän olla mahdollisimman tehokas töissä, jotta voin nauttia kunnolla myös vapaa-ajastani. En halua tehdä samaa virhettä kuin viime kesänä, jolloin työskentelin pitkiä päiviä ja stressasin siitä, että minun pitäisi olla vapaalla. Vapaalla ollessani ajattelin puolestaan, että minun pitäisi nyt olla töissä.

Aion toteuttaa suunnitelmani niinkin yksinkertaisella tavalla, kuin päättämällä että työskentelen esimerkiksi kello 7–12 maanantaista perjantaihin (tai kokonaisia päiviä sään ollessa huono). Aion asettaa itselleni tavoitteen sille, kuinka monta tuntia aion työskennellä ja mihin aion milloinkin keskittyä. Tämän tuloksena voin viettää myös vapaa-aikaa hyvällä omallatunnolla.

Minulla on ollut pitkään jo eräs idea, jota en ole kyennyt palkkatöiltäni priorisoimaan. Tämän haluan ottaa projektikseni tänä kesänä, kun työt asiakkaiden kanssa rauhoittuvat joka tapauksessa. Kesä on tässä mielessä täydellistä aikaa pohjustaa projekteja, jotka eivät välttämättä heti tuo tuloja, mutta ovat järkeviä sijoituksia pitkällä aikavälillä.

Aion myös panostaa siihen, että herään mahdollisimman aikaisin, jotta saisin työt tehtyä pois alta aina aamupäivän aikana. Tähän uskon tarvitsevani ystävieni tukea työpaikalla, sillä tämä tulee olemaan minulla suuri haaste. Toivottakaa siis onnea!

AMA:

Itse tykkään kävelypalavereista. Nyt kun säät sallii on ihana pitää niitä. Käveleypalaveri voi vaikka huipentua kesäisiin tunnelmiin Linnanmäelle kahvitauon muodossa. Kesän aikana aion siis ottaa lähitienoot haltuun, kävelypalavereita ja kahvitaukoja erinäisissä paikoissa. Ihanaa istua terassilla ja syödä lounasta.

Kesällä on myös kiva liikkua pyörällä (kaupunkipyörät!) ja kävellen eri tapaamisiin, se tuo erilaista fiilistä kuin metrolla liikkuminen. Kun aurinko paistaa on huippua pyöräillä tapaamisiin, ja siinä samalla saa ulkoiltua, kesäistä meininkiä ja tunnelmaa. Wonderlandin terassi on huikea, kun siihen paistaa iltapäivällä aurinko ja siinä on myös hyvä pitää palavereita.

Ja sitten yrittäjänä pitää muistaa loma. Vaikka töitä olisi vaikka muille jakaa, niin yrittäjänä on tärkeää lomailla kesällä ja ottaa breikkiä arjesta.

Viisi vinkkiä yrittäjälle: Mitä pitäisi ottaa huomioon kesällä työskentelyssä?

Itse pyrin työskentelemään kesällä yksinkertaisesti vähemmän kuin normaalisti. Viikon kuluttua matkustan junalla tervehtimään ystäviäni Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Ennen tätä reissua koitan saada mahdollisimman paljon ”oikeita” töitä tehtyä. Loppukesän toivon pystyväni keskittymään romaanin kirjoittamiseen ja lomailuun. Odotan sitä kovasti!

Parin vuoden kokemuksellani yrittäjyydestä ja freelancerina työskentelystä voin sanoa, että kesä tuntuu haastavalta monestakin syystä. Tässä siis viisi vinkkiäni, joilla teet kesästäsi töiden osalta niin hyvän kuin mahdollista.

1.Suunnittele työsi tarkkaan ja määritä kohtuulliset tavoitteet

Milloin aiot työskennellä, kuinka paljon ja mitä haluat saada aikaan? Aseta itsellesi kohtuullinen tavoite ja seuraa kuinka hyvin saavutat sen. On ihan okei työskennellä vähemmän kesällä, joten älä ole liian kunnianhimoinen ja koita tehdä aivan kaikkea, mikä tulee eteen.

2. Ota loppupäivä vapaata

Jos olet päättänyt työskennellä kolme tuntia päivässä, älä työskentele sen enempää. Tee esimerkiksi kuten Jennifer ja suunnittele tekeväsi työt aamupäivän aikana. Tämän jälkeen voit olla vapaalla loppupäivän hyvällä omallatunnolla. Suomi on parhaimmillaan kesällä, joten siitä sopiikin nauttia!

3. Tee asioita, joita et muuten ehdi tehdä

Onko sinulla mielessäsi jokin isompi projekti, jolle et ole aiemmin löytänyt aikaa? Hyödynnä kesän rauhallisempi tahti ja ala kehittelemään ideaa, joka on pyörinyt mielessäsi jo pitkään. Tee yksityiskohtainen suunnitelma. ”Kirjoita kirja” ei ole tarpeeksi konkreettinen asia to do -listallasi, jotta saisit sen oikeasti tehtyä. Jaa tehtävä pienempiin osiin!

4. Työskentele yhdessä muiden kanssa

Onko sinulla yrittäjä- tai freelancer-kollegoita, joiden kanssa voisit lyöttäytyä yhteen? Työskennelkää yhdessä jonkun kotoa käsin tai varatkaa mökki, jossa voitte työskennellä rauhallisessa ympäristössä. On paljon hauskempaa työskennellä kesällä, jos sinulla on seuraa!

5. Pidä vapaata

Yrittäjän työt eivät lopu ikinä – aina on jotain mitä vielä voisit tehdä. Jotta selviät syksystä, on erittäin tärkeää, että muistat pitää ainakin parin viikon ajan vapaata ja ladata energiaa tuleviin koitoksiin. Lisäksi töihin on paljon mukavampaa palata kesän jäljiltä kunnon levon jälkeen.

 

Neljänteen kohtaan liittyen minulla on vinkki kaikille, jotka haluavat löytää työyhteisön ympärilleen kesäksi. Wonderlandissa  on nimittäin mainio tarjous freelancereille! Pääset testaamaan täällä työskentelyä kymmenen päivän ajan hintaan 120 € (+verot). Tarjouksesta tekee vielä paremman se, että hintaan kuuluu lounas alakerran ravintolassamme Alicessa. Lounas maksaa kymmenisen euroa muutenkin, joten tämä on todella mainio tilaisuus tulla testaamaan samalla tiloja.

Kaikkien meidän tulee kuitenkin syödä lounasta, joten mikset tekisi sitä yhdessä muiden kanssa jotka myös työskentelevät kesällä? Laita sähköpostia hello@wonderlandwork.fi tai tule suoraan Wonderlandiin käymään. Ehkä näemme kesällä toimistolla?

Aiotko sinä työskennellä kesällä vai olla vapaalla? Tai onko sinulla antaa joitakin hyviä vinkkejä kaikille niille, jotka puurtavat kesän ajan töitä?

Michaela Von Kügelgen

https://michaela.fi/