Croquis ja Animaatio – Saa ideasi välittymään nopeasti!

Wonderland work

Juuso Kallioinen & Pedro Aibeo tulivat Waffle Wednesdayhin 28.8.2019 kertomaan croquista. He ovat järjestäneet croquis tunteja vuodesta 2015 ja ovat intohimoisia aiheesta. Siksi he pitävätkin tunteja oman työnsä ohella.

Piirtäminen on oma kielensä, kaikki voivat oppia sitä – kunhan on hyvä opettaja. Mutta miksi piirtää? Työelämän kehittämisessä korostuu nykypäivänä yhdessä tekeminen ja tekemällä kokeilu. Työelämän muuttuessa on myös tärkeää osata sietää ennakoimattomuutta ja epävarmuutta, sekä oppia sietämään virheitä. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet ovat taiteille ominaisia. Kun osaat visualisoida ideasi, ne on helpompi välittää muille ja opit uudenlaisen lähestymistavan ideointiin.

Croquis tuntien idea on oppia, miten saat viestisi välittymään kuvien avulla. Hahmotelma ideasta voi olla joskus jopa selkeämpi, kuin pelkät sanat. Kuvittele, että yrität kertoa kollegoillesi suunnitelmaasi esimerkiksi tuote- tai palvelukehityksestä. Voit visualisoida ajatuksesi sekunneissa ymmärrettävästi, sanallinen kuvailu uudesta tuotteesta on hidasta ja mahdollisuus on suuri, ettet tule ymmärretyksi. Kuitenkin on opittava olemaan nopea, jos hahmottelu kestää kauan, kollegasi ei jaksa keskittyä. Liian hahmoteltu kuvio voi olla liian sotkuinen, paras tapa kommunikoida on muutamalla selkeällä viivalla. Croquisen avulla opit viestimään tehokkaasti kuvien avulla.

Croquis metodi

Croquis illat ovat hieman poikkeavia tavallisista piirtämistunneista. Tavallisesti tunneilla on viidestä kahteenkymmeneen minuuttia aikaa luonnostella asento.  Juuson ja Pedron metodi alkaa neljällä minuutilla. Aikataulu on tiukka. Aika kiihtyy koko ajan, ensin aikaa on neljä minuuttia, sitten kaksi, yksi ja lopulta vain 30 sekuntia. Piirrettävien asentojen määrä lisääntyy koko ajan. Tämä opettaa havainnoimaan tehokkaasti ympäristöä ja keskittymään olennaiseen viestiin.

Alaston malli poseeraa eri asennoissa, jotka on hahmoteltava nopeasti. Pyyhekumia ei saa käyttää, vain kynää.  Miksi alaston malli? Kasvoja on vaikea piirtää tarkasti, keho on helpompi piirtää. Huoneen tunnelma muuttuu ja alaston malli otetaan vakavammin, kuin vaatetettu ja tarkoituksena on myös, ettei ihmisen anatomiaa piiloteta vaatteiden alle.  

Virheiden tekeminen on kannattavaa, niitä tekemällä oppii omasta työskentelystä uusia puolia. Uskallat tulevaisuudessa viestiä monipuolisemmin, kun opit ettei virheitä tarvitse pelätä. Turhiin yksityiskohtiin ei Croquissa kiinnitetä huomiota, vaan koitetaan saada kiinni välitettävästä viestistä. Croquissa käytetään paperikansiota, jonka ansiosta voidaan vertailla omia tuotoksia, kuinka malli vaihtaa asentoa. Kun et kiinnitä turhaa huomiota yksityiskohtiin, opit keskittymään välitettävään viestiin. Jos malli seisoo paikallaan ja tekee jotain kädellään, on järkevintä keskittyä käden asentoon. Juuso ja Pedro tekevät Croquita intohimosta, he todella antavat palautetta ja kiertävät osallistujien keskellä. Jos Croquis on tuttu asia jo entuudestaan, he myös haastavat pois mukavuusalueelta kokeilemaan uusia tekniikoita.

Tässä päivämäärät syksyn croquis tunneille, tule ja koe croquis itse keskiviikkoisin kello 17.30. Osta lippusi täältä: http://bit.ly/2lXWB9u

Syyskuu

18.9. / 25.9.

Lokakuu

2.10. / 9.10. / 16.10. / 23.10. / 30.10.

Marraskuu

6.11. / 13.11. / 20.11. / 27.11.

Joulukuu

4.12.