Yrityksen rahoituksen hankkiminen

Funding your own business

Waffle Wednesdayna 20.3.2019 Olga Nyström tuli kertomaan miten oma yritys kannattaisi rahoittaa. Olgalla on yli 12 vuoden kokemus finanssialalta, 8 vuoden kokemus konsultoinnista ja hän on Hankenista valmistunut taloustieteiden maisteri. Hänen mielestään hyvän ja kannattavan liikeidean ei ole syytä kuolla rahoituksen puutteeseen.

Olga aloitti kertomalla 8 tavanomaista rahoitustapaa, jotka ovat usealle meistä jo tuttuja:
  • Rahoita itse
  • Perhe, ystävät ja hölmöt
  • Enkelisijoittajat
  • Joukkorahoituskampanja
  •  Startup-hautomo
  • Pienten yritysten apuraha
  • Luottolimiitti tai laina
  • Riskisijoittajat

 

Olga puhui yrityksen työskentelypääoman tärkeydestä. Koko ajan kehittyy lisää ohjelmia, jotka tukevat yrittäjyyttä. Pienten yritysten apuraha on hyvä keino aloittaa yritys. Aste, johon nämä avustukset vaativat sosiaalista tai kaupallista tuottoa, vaihtelee. Yleensä näillä rahoitusvälineillä on maantieteellinen tai temaattinen lähestymistapa. On tehtävä tutkimusta löytääkseen rahoitusohjelman, joka sopii parhaiten kyseisen liiketoiminnan DNA:han.

Olgan mukaan on kannattavaa käyttää hautomoita ja kiihdyttämöitä. Hautomot perustuvat usein suureen pääomaan. Jotkut ovat valtion rahoittamia, muut ovat sidottuja yliopistohin tai saavat muuta apurahaa, vaikka monet toimivatkin itsenäisellä statuksella. Usein ne tarjoavat intensiiviohjelmia yhdistettynä fyysiseen työskentelypaikkaan, aloituspääomaan ja mentorointiin.

Tässä muutama mainittu hautomo:
Kaikista yleisin tapa rahoittaa yrityksiä on pankkilaina

Keskimääräinen laina-aika on 0,5-6 vuotta ja korko on noin 2-5%. Finnveralta on mahdollista saada lainantakaus. Finnveran laina on toinen paljon käytetty tapa rahoittaa nuoria yrityksiä. Hiljattain aloittaneiden yritysten lainan määrä on 30 000-50 000 euroa, minimilaina 30 000 euroa. Laina-aika on 3-5 vuotta.

Starttiraha & apuraha

Suomen valtio myöntää starttirahaa aloittaville yrittäjille 700 euroa kuukaudessa. Starttiraha maksetaan yhdelle tai kahdelle 6 kuukauden jaksolle. Apuraha on tarkoitettu Suomeen perustetuille yrityksille, jotka pääosin toimivat Suomessa.

Talous- ja työministeriö myöntää yrityksen kehitysapurahaa. Yrityksen kehitysapurahaa voi hakea jatkuvasti. Kehitysapurahaa pitää hakea ennen projektin aloittamista. Apuraha maksetaan erillisellä hakemuksella sen mukaan, miten projekti etenee. Maksu suoritetaan 1-2 kertaa, riippuen projektin koosta ja kestosta.

Kaikista mainostetuin ja suosituin apuraha startup-yritysten keskuudessa on Business Finland -apuraha. Business Finland -apurahoihin sisältyy innovaatioseteli 5000 euroa, Explorer-tosite 10000 euroa, Tempo-rahoitus, T&K-rahoitus ja Nuorten innovatiivisten yritysten rahoitus. Innovaatioseteli on 100% apuraha, Explorer seteli on vain 50% apuraha. Tempo-rahoitus on 50 000 euroa ja se on 75% apuraha. Käynnistyksellä on oltava 30000 euroa omia varoja ennen Tempo-rahoituksen hakemista.

Businessenkeli on myös yksi vaihtoehto rahoituksen saamiseksi

Hyvä vaihtoehto yritykselle on kääntyä businessenkelin puoleen, mutta heidän rahansa on vaikeampi saada. Muista pitää itselläsi vähintään 50% osuus yrityksestä. Businessenkeli katsastaa keskimäärin 300 yritystä ja tekee vain yhden sijoituksen. FIBAN = Finnish Business Angels Network on todella aktiivinen organisaatio. Se on euroopan laajin, FIBANilla on 650 businessenkeliä ja 202 miljoonaa investoituna yli 1000 startup-yritykseen vuonna 2010-2017.

Kun startup-yritys on käyttänyt Business Finlandin apurahan ja businessenkelien sijoituksen, se voi kääntyä riskisijoittajien puoleen. Riskisijoittajat tekevät suurempia sijoituksia kuin businessenkelit. Suomalaisiin yrityksiin sijoitettiin neljä biljoonaa euroa edellisten viiden vuoden aikana riskisijoittajien ja yksityisten pääomayritysten toimesta.

Yleisesti lyhyin yhteistyön kesto sijoittajan ja yrittäjän välillä on 3-7 vuotta.

Joten onko yrityksesi rahoituksen arvoinen? Jos vastaus on kyllä, käytä aiempana listattuja neuvoja ja aloita prosessi rahoituksen saamiseksi!


Muita blogipostauksia, jotka saattavat kiinnostaa sinua:

Sijoittamisen aloittaminen

Miten menestyä yrittäjänä – 10 oppia nuorille yrittäjille