Vitaly Stockman ”Startupin matka”

 

Vuoden 2022 toisessa Waffle Wednesdayssä vieraanamme oli Vitaly Stockman, joka piti puheen hänen omasta startup-matkastaan. Puheellaan hän haluaa motivoida muita seuraamaan omia unelmiaan ja visioitaan sekä perustamaan oman yrityksen.

Vitaly on yrittäjä ja teknologiaintoilija, jolla on yli 15 vuoden kokemus kansainvälisestä myynnistä sekä ohjelmistoyrityksessä työskentelystä. Vitaly on alun perin kotoisin Riikasta ja hänen perheensä on venäläistaustainen. Hän on asunut Yhdysvalloissa ja valmistunut suomalaisesta yliopistosta.

Vitaly perusti oman startup-yrityksensä DeskMe:n heti maisterin opintojensa jälkeen vuonna 2017. DeskMe on teknologiayhtiö, jonka tavoitteena on uudistaa toimistojen työskentelytapoja. Jo perustamisvuotenaan DeskMe edistyi Vitalyn iloksi vaikuttavasti. DeskMe-ohjelmiston kautta pystytään varaamaan toimistopöytiä ja kokoushuoneita helposti ja joustavasti.

DeskMe tekee yhteistyötä muun muassa Wonderlandin kanssa.

Startup

Startup on yritys, joka voi kasvattaa liiketuloaan nopeasti. Tämän takia sijoittajat ovat kiinnostuneita sijoittamaan startup-yrityksiin, koska he saavat investointinsa nopeasti takaisin.

 

Startup-matka / Miksi aloittaminen ei ole helppoa?

Startupin aloittaminen on mahdollista, muttei helppoa. Ensimmäinen asia, johon tarvitaan ratkaisu, on resurssit. Kysymykseen, kuten ”Miten rahoitat yrityksen toiminnan siten, että pystyt elättämään perheesi ja maksamaan kaikki laskut ja lainat?”, etsitään vastausta. Ensimmäinen ja yleisempi vaihtoehto on hankkia ulkopuolinen rahoittaja. Toinen vaihtoehto on rahoittaa yritys itse. Vitaly päätyi itse jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja työskenteli kokopäiväisesti talousohjelmistoyritys DataPartnerissa samalla kun perusti DeskMe -startupinsa. Päivät Vitaly vietti kokopäivätyössä ja illat sekä viikonloput startupia pyörittäessä. Startupin aloittaminen samalla kun tekee kokopäivätyötä on mahdollista, mutta se on myös erittäin rankkaa. Edistyminen ja hyvien tuloksien saavuttaminen vaatii paljon aikaa ja työtä.

 

Matkansa alussa

Aloittaessaan matkansa startup-yrittäjänä, Vitaly huomasi, että kaikki riippuu asiakkaista.

Kuten Vitalyllä, startup-yrittäjillä on ideoita, joiden avulla halutaan ratkaista omia tai muiden kohtaamia ongelmia. Ennen aloittamista on resurssien laskenta tehtävä huolella, sekä selvitettävä potentiaalisten asiakkaiden määrä. Seuraava askel olisi kysyä potentiaalisilta asiakkailta mielipidettä liittyen bisnesideaan. Miksi asiakkaiden mielipiteiden tiedustelu on hyvä idea? Muutamia syitä mielipiteiden kyselyyn:

  • Saadaan arvokasta tietoa suoraan asiakkaalta itseltään.
  • Asiakkaat pystyvät ilmaisemaan tarvitsemansa asiat suoraan startup-yrittäjälle, jotta tiedon etsintä ei veisi turhaa aikaa heiltä.
  • Haastattelemalla potentiaalisia asiakkaita, saadaan optimaalisimmat vastaukset saman tien.
  • Tarvitaan otollinen määrä henkilöitä vastaaman, sillä mielipiteitä on erilaisia, ja kaikkien ääni halutaan saada kuuluville.

 

Miksi on hyvä myydä ennen kuin valmistaa?

  • Paras vaihtoehto olisi se, että yrityksellä olisi jo valmis asiakaskunta ja sopimuksia valmiiksi tehtynä n. kolmen kuukauden päässä olevalla aloituspäivämäärällä, vaikka tuotetta ei olisikaan vielä valmistettu. Lisäksi asiakkaan kanssa käydään keskustelua tuotteeseen kuuluvasta palvelusta, hinnasta ja tarkoituksesta.
  • Vitalyn mukaan paras tapa aloittaa startup on myydä idea ennen tuotteen valmistusta. Asiakkaan kanssa sovitun sopimuksen mukaisesti tekemättömän tuotteen kauppaa voidaan jatkaa niin pitkälle kuin sopimus antaa myöten.
  • Startupeille hyvä työkalu on esimerkiksi nettisivueditori Figma, jonka käyttäminen on tehty helpoksi kuluttajalle. Helppokäyttöisyyteensä vuoksi Figman avulla joudut itse tekemään vain alle 5% arvosta asioita.

Se esimerkiksi näyttää prototyypin suunnittelemastasi nettisivusta ja millaisia muutoksia se on saanut aikaan. Figman kautta myöskin kommunikaatio sijoittajan, asiakkaan ja tiimin sisällä, mutta myös ulkoistetun työntekijän kanssa sujuu helpommin. Figmaa käytettäessä se saa jopa epätäydellisenkin sivun näyttämään hyvältä ja se tekee siitä julkaisukelpoisen – muuten yrittäjä jää täydentämään ja täydentämään sitä loputtomiin. Figma antaa sen käyttäjälle vapaat kädet huolista, sen avulla ei tarvitse huolehtia turhista ylitöistä.

Kun tuottajalta ostetaan ratkaisu, he eivät kiinnitä huomiota tuotteeseen, vaan itse myyjään. Tuotteen sijasta he ostavat sinut myyjänä, ja heidän huomionsa ensisijaisesti kiinnittyy siihen, että millainen persoona olet myyjänä. Vaikka kuinka olisit pätevä, niin jaettu perustajuus on kannattava ratkaisu. Jos perustajia on enemmän kuin yksi, jakavat he vastuun keskenään, ja mahdollisuus ongelmanratkaisuun on puolet parempi.

Ollakseen hyvä startup-yrittäjä, iällä ei sinänsä ole väliä, vaan kokemus kertoo osaamisesta. Vaikka kyseessä olisikin superosaaja tai monta työntekijää tekemässä töitä, on kuitenkin hyvä olla olemassa auttava mentori, joka näkee asioita ulkopuolisesta näkökulmasta.

DeskMe tekee yhteistyötä muun muassa Rovion ja Angry Birdsin Peter Vesterbackan ja Kustaa Valtosen kanssa, kyseiset henkilöt liittyivät startupin matkaan jo varhaisessa vaiheessa. Vesterbacka ja Valtonen ovat mentoroinnin lisäksi perustajia ja sijoittajia DeskMe:ssä ja heidän apunsa oli yritykselle kullanarvoista. Valtonen ja Vesterbacka tapasivat rakentaessaan kilpailijan tuotetta, joten kilpailijoista siirryttiin nopeasti ystäviksi ja mentoreiksi.

Näiden kokemusten ansiosta Vitaly oppi, että kilpailijoiden kanssa on mahdollista ystävystyä ja tästä saatavasta kokemuksesta on mahdollista oppia arvokkaita asioita.

 

Kumppanuus

Taipaleen alussa halutaan etsiä yhtiökumppaneita, joiden kanssa yhteistyö olisi mahdollisimman tuottava, ja saisi uuden tarjottavan palvelun olemaan yhtenäinen. DeskMe:n tapauksessa Crazy Town on ollut toiminut asiakkaana ja yhteistyöntekijänä, ja varsinkin alussa se on ollut avuksi, sillä kyseessä on Suomen isoin coworking-ketju. Yhteistyökumppaneina on alussa hyvä olla yrityksiä, joilla riittää ymmärrystä ja kärsivällisyyttä uutta kumppanuutta kohtaan. Varsinkin yritykset, joilla on aikaa, ja ovat helposti lähestyttäviä, ovat startupeille hyviä lähtökohtia toisin kuin isot yritykset isojen odotustensa kanssa. Yrityksistä Crazy Town oli erinomainen asiakkaaksi, sillä heillä käytetään paljon kokoushuoneita ja heillä on paljon asiakkaita, jotka olivat kiinnostuneita DeskMe:n palveluista. Tätä kautta DeskMe saikin paljon uusia asiakkaita.

 

Networking

Networkingilla, eli verkostoitumisella tarkoitetaan uusien mahdollisuuksien etsimistä ja itsensä niille altistamista. Tämän avulla saa parempia tuloksia aikaan kuin ilman sitä. Esimerkiksi Slushin kaltaisten tapahtumien tarkoituksena on saada ihmiset verkostoitumaan ja kehittää itselleen uusia bisneskumppaneita. Vitalyn tapauksessa hän tapasi tokiolaisen päätoimitusjohtajan Slush-tapahtuman jatkoilla.

Suomessa järjestetään paljon Slushin kaltaisia tapahtumia, jonne saapuu paljon ulkomaisia osallistujia. Tämän takia tapahtumiin osallistuminen on mahtava tilaisuus löytää sijoittajia ja muita tukijoita.

 

Korkealuottoinen kulttuuri

Suomea ei turhaan sanota luotettavaksi maaksi, täällä kadonnut lompakkokin löytää takaisin omistajalleen.

Luotettavuuden takia Suomessa on mahdollista pitää tämänkaltaisia tapahtumia ja paperityön vähyys muihin maihin helpottaa valintaa. Paperityön avulla nähdään, että sopimuksessa on mustaa valkoisella, mutta Suomessa pelkkä puhelu riittää sopimuksen solmimiseen ja siihen, että siitä pidetään kiinni. Kuitenkin Suomellakin on startupien kannalta kääntöpuoli: Suomi on pieni maa. Täällä startupin aloittamiseen mahdollisuudet ovat loistavat, mutta niiden kasvattamiseen kansainvälisesti ei ole kunnon resursseja.

 

Rahoitus

Rahoitus on asia, jota ihmiset ajattelevat tarvitsevansa heti alusta alkaen, ja sitä tarvitaankin, mutta ei heti ensimmäisenä. Jos ulkopuolisen rahoituksen ottaa liian aikaisin, voi omien ideoiden esiintuominen olla hankalaa kun rahoittajillakin on sanan valtaa. Ja jos yrittäjä budjetoi itselleen vuodeksi sopivan määrän, voi olla, ettei sama määrä riitäkään ensi vuodeksi. Rahan tuloa pitää kuitenkin pitää silmällä; jos tulot eivät riitä, tarvitset lisää sijoittajia ja ylipäätään lisää tuloja. Rahoituksella on kuitenkin kaksi puolta: sen avulla voi joko onnistua loistavasti tai epäonnistua.

Eurooppalaisen mielikuvan mukaan on parempi aloittaa bootstrappaamalla (= yrittäjän omilla varoilla ilman ulkopuolisia sijoituksia), kunnes suunnitelma rahan käytöstä on muodostunut.

Viimeisenä mainittiin suomalaisesta bisneskulttuurista. Suomalaiset eivät halua erottua massasta, tämä tapa tulee suoraan suomalaisesta kulttuurista. Joskus kuitenkin yhteistyötä tehtäessä on tärkeä erottua muusta massasta ja tämä on suomalaisille hieman epämukavaa.

The way to get started is to quit talking and begin doing -Walt Disney-

Getting started means you’re halfway there -Vitaly-

 

Vitalyn LinkedIn löydät täältä.

The live video from the Vitaly’s speech is available here.

Löydät livevideo-tallenteen täältä.

 

Oletko kiinnostunut puhumaan Waffle Wednesday – hybridi tapahtumassa?

Laita meille sähköpostia hello@wonderlandwork.fi