VIISI PARASTA ASIAA COWORKING-TILASSA TYÖSKENTELYSSÄ

coworking space

Muutama kuukausi sitten tein yhden yrittäjäurani parhaimmista ja tärkeimmistä päätöksistä. Päätin ryhtyä työskentelemään helsinkiläisessä coworking-tilassa. Olin lukenut Wonderland Workista meiliini saapuneesta uutiskirjeestä ja uteliaisuuteni heräsi. Täytin nettisivuilta löytyvän lomakkeen, jonka seurauksena sain pyynnön tulla tutustumaan Wonderlandiin paikan päälle. Kun esittelykierros tiloihin oli pidetty, olin niin vakuuttunut näkemästäni, että allekirjoitin sopimuksen saman tien. Näin neljän kuukauden jälkeen voin sanoa olevani todella onnellinen, että tein niin.

Viime syksynä tuli 6 (!!!) vuotta freelancerin töitä täyteen ja 22. elokuuta 2018 saakka työskentelin aina kotona tai vaihtelun vuoksi kahviloissa. Nyt se tuntuu aivan hullulta. Mitä ihmettä ajattelin? Toisaalta, olin harkinnut muitakin vaihtoehtoja työtilani suhteen, mutta pari estettä nousivat toistuvasti mieleeni.

Yksi suuri kysymys olivat kustannukset. Toistaiseksi en ollut kokenut, että minun kannattaisi maksaa kahtasataa euroa kuukaudessa työtilasta. Tuloni eivät yleensä ole tasaisia, ja parisataa euroa kuussa tekee äkkiä pari tuhatta euroa vuodessa. Haluaisinko todella käyttää niin paljon rahaa johonkin sellaiseen, jota en varsinaisesti ”tarvitse”?

En myöskään ollut löytänyt minulle sopivaa ratkaisua työtilan suhteen. En halunnut ”vain” vuokrata huonetta tai istua persoonattomassa tilassa pukumiesten ympäröimänä. Tehdessäni töitä eräälle ruotsalaiselle yritykselle sain työskentelytilakseni paikan toimistohotellista. Se on yksi tylsimmistä kokemuksista koko elämäni aikana. Ensin istuin tilassa yksin ja kun vihdoin sain ”kollegan”, sattui hän olemaan tyyppi, joka puhui taukoamatta. Mistään samantyyppisestä en haluaisi itse maksamaan euroakaan.

Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin yhä useammin haaveillut työhuoneesta, kollegoista ja yhteisöstä, mutta en ole ollut valmis maksamaan siitä koska en tuntunut löytävän itselleni sopivaa paikkaa.

En ennen kuin nyt! Yhtäkkiä minulla on ihmisiä, joiden kanssa voin jutella kahvikoneen poristessa, minulla on lounasseuraa ja yhteisö, jonka kanssa juoda afterwork-viinit perjantaisin. Aikaisemmin syksyllä yksi kollegoistani kysyi, lähtisinkö seuraksi kuntosalille. TOTTAKAI, sanoin!

Wonderlandilla minulla on Flex-sopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että voin valita paikkani coworking-tilassa vapaasti. Monet vuokraavat myös omaa toimistoa täältä, mutta nautin Flex-paikastani, enkä koe että minulla olisi tarvetta omalle huoneelle. Minulla on oma kaappi, jossa pystyn säilyttämään tavaroitani. Mikäli haluan pohtia jotain asiaa tarkemmin, voin rullata Whiteboard-taulun pöytäni viereen ja kirjoittaa ajatukseni siihen. Kun päivä on ohi, pakkaan tavarat mukaan tai jätän ne kaappiini. Todella helppoa ja sujuvaa!

Viisi parasta asiaa coworking-tilassa työskentelyssä

Viimeisten kuukausien aikana olen toistuvasti ajatellut: mitä jos en olisikaan aloittanut työskentelemään täällä? Mitä jos minun pitäisi yhä istua kotona tai vaihtuvissa kahviloissa? Mitä jos en olisikaan tavannut näitä mahtavia ihmisiä, joita voin nyt kutsua ystävikseni? Pelkkä ajatus hirvittää. Mutta miksi täällä sitten on niin mahtavaa työskennellä? Esittelen tässä viisi syytä, miksi olen niin tyytyväinen tilanteeseeni tällä hetkellä.

  1. Selvä ero työn ja vapaa-ajan välillä

Asun yksiössä ja työskentely kotoa tarkoitti, että olin aina töissä. Vaikka sainkin viettää paljon aikaa kotona, tuntuu että aloitettuani Wonderlandissa olen tavallaan saanut kotini takaisin. Nyt se on vain kotini, eikä myös toimisto.

  1. Kollegat!

Kuinkakohan monena työpäivänä freelance-urallani olen vain istunut hiljaa itsekseni koko päivän, moikaten korkeintaan kahvilahenkilökuntaa lounaalla? Olen sosiaalinen ihminen ja viihdyin ihmisten ympäröimänä. Tämä ei tarkoita sitä, että minun pitäisi jatkuvasti päästä juttelemaan muiden kanssa, mutta on ihanaa että siihen on halutessani mahdollisuus.

  1. Työskentely on tehokkaampaa

Kotona saatoin istua tunteja selaillen Facebookia työni ohessa. Nyt kun työskentelen toimistolla, toimin tehokkaammin ja menen kotiin ellen saa mitään aikaiseksi tai kun olen valmis. Koen olevani keskittynyt ja motivoinut kun työskentelen täällä. Samalla saan olla vapaalla aina ollessani kotona. Wow!

  1. Yhteiset aktiviteetit

Maanantai-aamuisin meille tarjotaan aamiainen toimistolla, joogaa järjestetään kahdesti viikossa ja joka perjantai meille järjestetään yhteiset afterworkit. Lisäksi coworking-tilassa pidettiin mm. yhteiset halloweenjuhlat ja eräänä iltapäivänä sidoimme yhdessä kukkakimppuja. Parasta on se, että kaikki nämä aktiviteetit sisältyvät maksamaani kuukausivuokraan.

  1. Työyhteisö

Vaikken työskentelekään ”yhdessä” muiden kanssa, koen kuitenkin olevani osa jotain suurempaa – osa yhteisöä. En istu enää kotona rikkinäisissä kalsareissa ja ajaudu vahingossa tekemään asioita, jotka eivät liity töihini. Sen sijaan istun toimistolla kuten aikuisen ihmisen kuuluukin. Jollain oudolla tavalla tuntuu, että olen arvokkaampi yhteiskunnalle ollessani täällä? Aivan kuin työni olisi yhtäkkiä paljon ”todellisempaa”.

Itse asiassa voisin kirjoittaa tästä aiheesta vaikka kuinka paljon. En tosin tiedä kuinka pystyisin tätä paremmin kuvaamaan, että viihdyn ja voin paremmin täällä, kuin missään työurani aikana aiemmin?

Työskentelen yhä itselleni ja omin ehdoin, mutta olen samalla osa jotain suurempaa.

Olen jo kauan odottanut, että tuntisin olevani paremmin osana työelämää ja että minulla olisi jokin muu paikka työskennellä kuin ruokapöytäni. Kun exäni työskenteli suuressa IT-yrityksessä olin kateellinen, sillä heille järjestettiin paljon juhlia ja työpaikan jääkaapista löytyi aina kylmää olutta (kyllä, näin suuria minun unelmani ovat, hehe). Täältä ei löydy olutta jääkaapista, mutta joka perjantai meille tarjotaan AW-juomat, joten koen että se on lähes sama   asia. Lisäksi meille järjestetään todella paljon muutakin hauskaa ohjelmaa, johon voi halutessaan osallistua. Yhtäkkiä tällainen paikka on oikeasti minun työpaikkani?

Kun aloitin Wonderlandissa, oli tavoitteenani tulla tänne noin kolmena päivänä viikossa. Ajattelin, että haluaisin ehdottomasti työskennellä myös kotoa välillä. Näiden neljän kuukauden aikana kotona työskentelemäni päivät voi kuitenkin laskea yhden käden sormilla, viihdyin niin hyvin toimistolla. Silloin tällöin teen töitä kotoa ja se on mukavaa vaihtelua, mutta tuntuu että saan todella paljon enemmän tehtyä ollessani toimistolla.

Tiedän että kuulostan lähes naurettavan onnelliselta, mutta olen vain todella tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseeni. Kuten sanoin, en ole katunut päätöstäni päivääkään. Toki maksan työtilastani kuukausittain yli 200 € + alv, mutta tällä hetkellä se tuntuu oman hyvinvointini kannalta hyvin tarpeelliselta kululta. Ajatellessani kuinka paljon olen saanut, tuntuu tuo summa itse asiassa naurettavan pieneltä.

Mietin jo keväällä toimistotilan hankkimista ja juttelin siitä silloin ystäväni kanssa. Hänen kommenttinsa oli: ”Älä ajattele mitä menetät (rahassa), vaan mieti mitä saatat saada.” Ja hitsi kuinka paljon olenkaan saanut!

Michaela Von Kügelgen

https://michaela.fi/