Tuo liikeideasi henkiin No-Coden ja tekoälyn avulla.

Mikus Losans vieraili Waffle Wednesdayssa keskiviikkona 1.2. puhumassa tekoälystä ja no-code alustojen käytöstä. Perinteisen luennoinnin ja dia-esitysten sijaan Losans esitteli esimerkein, miten no-code työkalut käytännössä toimivat. Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä tekoäly kehittyy huimaa vauhtia ja no-code työkalujen käyttö on kasvamassa räjähdysmäisesti. 

 

Losans on toiminut yrittäjänä vuodesta 2008 lähtien. Hän on ollut mukana useissa business accelerator (yrityskiihdyttämö) ja business incubator (yrityshautamo) -ohjelmissa sekä useissa startupeissa. Losans on yksi No-code miniAcceleratorin perustajista. No-code miniAccelator on aloittelijaystävällinen mentorointiohjelma, jonka avulla kuka tahansa pystyy luomaan moderneja verkkosivustoja ja sovelluksia.

 

“Huomasimme että vaikka yrityshautomoilla ja -kiihdyttämöillä on laajasti yleistä tietoa liiketoiminnasta ja markkinoinnista, niin esimerkiksi startuppeja perustaessa on tarve todella spesifille, alakohtaiselle tiedolle. Perustimme miniAccelatorin vastaamaan tätä tarvetta”, Losans sanoo. 

 

Mitä tarkoittaa no-code?

 

No-code mahdollistaa ohjelmien, verkkosivujen ja muiden digitaalisten tuotteiden rakentamisen ilman varsinaista ohjelmointiosaamista. No-code työkalujen ansiosta mm. ohjelmien rakentaminen on nopeaa, käyttäjäystävällistä ja kustannustehokasta. Losans kuvaakin no-code työkaluja vallankumouksellisina:

 

“No-code työkalut mullistavat ihmisten tapaa rakentaa ohjelmia ja tuovat sovellusten kehittämisen kaikkien ulottuville.”

 

Yleisiä no-code työkaluja ovat: Softr ja Bubble sovellusten rakentamiseen sekä Carrd, Wix ja Webflow verkkosivujen rakentamiseen. Airtable ja Make taas ovat workflow-automaatiotyökaluja, joita käytetään automatisoimaan liiketoimintaprosesseja. Muita tunnettuja no-code työkaluja ovat muun muassa Notion ja OpenAI. Hintaväli vaihtelee  työkalusta riippuen ilmaisesta muutamaan kymmeneen euroon kuussa. Suurin osa työkaluista  on kuitenkin helposti saatavilla. 

Kuinka vaikeaa no-code työkalujen käyttö on ilman aiempaa osaamista?

 

Losans todisti no-code ohjelmien käytön helppouden ja yksinkertaisuuden demonstroimalla kahdella esimerkillä, miten niiden käyttö käytännössä tapahtuu. Ensimmäisessä esimerkissä hän rakensi koruverkkokaupan vain noin seitsemässä minuutissa käyttäen vain Excel:iä ja no-code työkalua Glide. Näin valmistui koruverkkokauppa käyttämällä vain kahta ohjelmaa, joka ei vaatinut koodauskokemusta. 

 

Seuraavassa esimerkissä Losans loi verkkoapplikaation ruokaresepteille ilman valmiita reseptejä hyödyntäen OpenAIn ChatGPT ominaisuutta reseptien keräämiseen ja Midjourney ohjelmaa valokuvien luomiseen. Lopuksi tiedot siirrettiin jälleen no-code työkalu Glideen ja näin syntyi verkko-applikaatio vain muutamalla yksinkertaisella työvaiheella. 

 

Excel & Google Sheet – Taulukkolaskentaohjelma, jonka avulla tiedon kerääminen, visualisointi sekä analysointi on helppoa.

Glide – Muuttaa taulukkolaskenta taulukot sovelluksiksi helposti ja nopeasti. 

ChatGPT – Open AI:n luoma automaattinen tekoäly-chatbot-järjestelmä online-asiakaspalvelua varten.

Midjourney – Luo tekoälyn avulla kuvia.

 

Kiitos tekoälyn, applikaatioiden luomiseen ei oikeastaan tarvitse tietää koodaamisesta juuri mitään; riittää, että osaa hyödyntää no-code ohjelmia. 

 

Rakentaako tekoäly bisneksiä tulevaisuudessa?

 

“Tekoäly ja no-code työkalut muuttavat ihmisten tapaa rakentaa verkkosivuja ja sovelluksia sekä yleisesti tapaa toteuttaa liikeideoita. Jos sinulta löytyy tämä osaaminen, pystyt rakentamaan lähes mitä vaan”,  Losans kertoo.

 

On kuitenkin pidettävä mielessä tekoälyn ja no-code ohjelmistojen käytön mahdolliset varjopuolet: liian helppo ja liiaksi yksinkertaistetun tekoälyn ehdoilla tekeminen saattaa johtaa hyvinkin persoonattomiin vakioratkaisuihin ja toisaalta ajan myötä yleisellä tasolla myös ihmisten luovan ongelmanratkaisukyvyn heikkenemiseen.

LinkedIn: Mikus Losans

Täältä löydät tapahtuman livetallenteen.

Oletkokiinnostunut tulemaan Waffle Wednesday puhujaksi?

Ota yhteyttä meihin hello@wonderlandwork.fi