MITEN MENESTYÄ YRITTÄJÄNÄ – 10 OPPIA NUORILLE YRITTÄJILLE

waffle wednesday event coworking helsinki

Kansallisena yrittäjän päivänä 5.9. Wonderlandin coworking-tiloissa vietettiin ensimmäistä Waffle Wednesday –tapahtumaa. Waffle Wednesdayt ovat sarja tapahtumia luoville ammattilaisille, startupeille ja bisnesjohtajille. Henkilöille, jotka haluavat laajentaa horisonttiaan, verkostoitua, oppia ja saada inspiraatiota eri alojen ammattilaisilta. Aamutapahtumat ovat vapaamuotoisia keskustelutilaisuuksia vohvelien äärellä, jotka alkavat n. 20 minuutin case studylla tai introlla puhujan toimesta. Tämän jälkeen syödään vohveleita ja jatketaan keskustelua! Tapahtumat ovat avoimia myös coworking-tilan ulkopuolisille jäsenille.

Ensimmäisenä vuorossa oli ravintoloitsija ja yrittäjä Kim Heiniö, joka puhui monikymmenvuotisen yrittäjäuransa haasteista, huipuista ja sinnikkyyden tärkeydestä. Heiniö on laatinut 10 kohdan listan taidoista ja ominaisuuksista, jotka ovat olleet hänelle onnistumisen avaimia. Jos mietit miten menestyä yrittäjänä, kurkkaa lista alta!

 

YRITTÄJYYDEN TOP 10

 

1. UTELIAISUUS

On tärkeää olla kiinnostunut asioista. Utelias sitä kohtaan, miten yritykset toimivat ja hommaa pyöritetään. Kun ravintoloitsija kävelee sisään uuteen ravintolaan silmä osuu automaattisesti tarjoilijoiden määrään, paikan logistiikkaan, asiakkaiden fiilikseen ja keittiön toimintaan. Tiedonnälän tyydyttäminen johtaa uusien asioiden oppimiseen ja syventää ymmärrystä oman alasi liiketoiminnasta.

 

2. INTOHIMO

Ilman intohimoa et tule pärjäämään. On itsestään selvää, että intohimo auttaa jaksamaan haasteiden keskellä. Erityisen tärkeää on kuitenkin se, että intohimo välittyy. Intohimo paistaa läpi kohtaamisissa sijoittajien, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Intohimo on se, joka tulee erottamaan sinut kilpailijoistasi ja vakuuttamaan sidosryhmille, että kanssasi kannattaa ottaa hyppy tuntemattomaan.

 

3. LUOTA IHMISIIN YMPÄRILLÄSI

Ihmisiin luottaminen on vaikea, mutta tärkeä kyky. Kun yrityksesi kasvaa ja palkkaat lisää työntekijöitä, on delegointi ja vastuun antaminen muille välttämätöntä. Ilmiö korostuu erityisesti Heiniön yrityksissä; ravintola-ala on 100 % people business eikä yksittäisiä ravintoloita ole mahdollista kontrolloida pikkutarkasti. Sama tilanne on edessä kaikilla kasvuyrityksillä: jossain vaiheessa joudut luopumaan joistain ohjaksista. Vastuun siirtäminen muille ei ole helppoa, olethan itse rakkaudella kasvattanut bisneksesi ideasta käytäntöön. On kuitenkin tärkeää luottaa työntekijöihin ja antaa heidän kantaa vastuuta. Tämä vapauttaa yrittäjän aikaa suurien linjojen käsittelyyn ja erityisesti antaa muille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä työssään.

 

4. STRESSINSIETOKYKY

Yrittäjyys on todella palkitseva, mutta kivinen tie. Suurin osa tulee kokemaan epäonnistumisia, joiden jälkeen on löydettävä tapa jatkaa sisulla eteenpäin. Moni tulee uskomaan ja toivomaan, että epäonnistut. Taloudellisesti voi tehdä ajoittain tiukkaa ja henkilöstöhaasteita pulpahtelee suuremmissa yrityksissä pinnalle säännöllisin väliajoin. Hyvä stressinsietokyky on välttämätön ominaisuus yrittäjälle, jotta pystyt pitämään asiat perspektiivissä ja tarkastelemaan eri ongelmia objektiivisesti menettämättä yöuniasi. Jokainen valvoo varmasti yön jos toisenkin uransa aikana, mutta stressin ei saa antaa ottaa yliotetta.

 

5. TEE OMA JUTTUSI HELVETIN HYVIN

On tärkeää tehdä omaa juttuaan rohkeasti ja yksinkertaisesti todella hyvin. Älä tee mitään osa-alueita kädenlämpöisesti; panosta brändäykseen, liikeideaan, tuotteeseen ja mihin muuhun tahansa oleelliseen. Jos tarvitset apua jonkun palasen kanssa, on sitä aina saatavilla. Pidä fokus yrityksesi ydinosaamisessa, siinä missä olet hyvä. Rönsyily tuo mukanaan puolivillaisia projekteja, jotka vievät enemmän aikaa ja energiaa, kuin tuovat liikevaihtoa tai muuta iloa.

 

6. VERKOSTOITUMINEN

Verkostoitumista toitotetaan koulusta asti sellaisella paatoksella, että monille siitä on tullut kirosana. Vaikka kyseessä onkin yksi liike-elämän isoimmista kliseistä, on verkostoituminen todella tärkeää. Et koskaan tiedä, kenet tulet tapaamaan toisessa yhteydessä myöhemmin urallasi. Menestyvää konseptia on haastava saada lanseerattua yksin, ilman kontakteja.

 

7. MYY MYY MYY

Kaikista meistä ei ole myyjiksi ja se on ihan ok. Yrittäjän on kuitenkin pystyttävä myymään bisneksensä, oli se sitten sijoittajille tai asiakkaille. Sinulla saattaa olla takataskussa maailman paras idea, mutta jos et pysty myymään juttuasi muille, voit heittää kirveen kaivoon. Joten: opettele myymään tai palkkaa ihminen, joka osaa.

 

8. TASAPAINO ELÄMÄSSÄ

Etätyön, liikkuvuuden ja erilaisten työmuotojen lisääntyessä vapaa-ajan ja työn rajat hämärtyvät yhä useammin. Yrittäjillä ilmiö korostuu rivityöntekijöitä enemmän, sillä oletuksena on usein olla tavoitettavissa kellon ympäri. Tämä on aikamoista nuorallakävelyä, joten muista etsiä elämääsi tasapainoa. Perhe, ystävät, harrastukset – kukin tarvitsee erilaista sisältöä työn rinnalle, jotta jaksaa painaa eteenpäin terveenä ja tehokkaana.

 

9. ROHKEUS

Jokainen uusi innovaatio tarvitsee rohkeutta. Edistystä ei voi tapahtua ilman riskiä, eikä kukaan voi satavarmasti tietää, mitä uusista asioista tulee syntymään. Tuntematon ja epäonnistuminen pelottavat, joten yrittäjät tarvitsevat rohkeutta, joskus jopa uhkarohkeutta, lähteä kokeilemaan omaa juttuaan.

 

10. KYKY TEHDÄ PÄÄTÖKSIÄ

Yrittäjänä tulet huomaamaan, että ihmiset odottavat sinun tekevän päätökset. Voit konsultoida, kysellä ja pohtia asioita yhdessä ihmisten kanssa, mutta loppupeleissä sinä olet se, joka tekee viimeisen päätöksen. Opettele siis tekemään päätöksiä nopealla ja varmalla otteella, sillä joudut ratkomaan sekä pieniä että isoja ongelmia. Ensimmäisten suurien päätöksien äärellä voi puntti tutista, mutta päätös on pakko tehdä ja siirtyä eteenpäin.

Seuraava Waffle Wednesday järjestetään 19.9. klo 9.00-10.00. Puhujana brändäyksen kettu Jari Aalto-Setälä ja aiheena purpose-driven marketing. Miksi firmat, joilla on voitontavoittelun lisäksi muukin päämäärä menestyvät paremmin? Lue lisää: https://www.eventbrite.com/e/waffle-wednesday-purpose-driven-marketing-tickets-49934730122