Mitä on tulevaisuusajattelu?

5.02.2020 Waffle Wednesdayna Minna Koskelo tuli kertomaan meille erilaisia näkökulmia tulevaisuusajattelusta, sen hyödyistä ja hankaluuksista. Hän myös kertoi mistä trendeistä kaikkien kuuluisi olla tietoisia sekä, että me kaikki olemme itseaisassa tulevaisuussuunnittelijoita.

Minna on koulutukseltaan Master of Business Administration, Service Innovation and design ja Results Trained Coach. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus erilaisista liiketoiminnan kehittämisen tehtävistä, kuten asiakaskokemuksen, työntekijäkokemuksen, palvelumuotoilun, markkinoinnin, brändäämisen ja ennakoinnin parissa. Minna opettaa tulevaisuusajattelua, hänellä on yritys ”Helsinki11” ja yhteisö nimeltä ”Future Specialists Helsinki”, jonka avulla hän on vuodesta 2012 alkaen opettanut ihmisiä tulevaisuusajattelun saloihin.

Mitä on tulevaisuusajattelu?

Tulevaisuusajattelu opettaa meille taidot, joilla pystymme käsittelemään ja jopa muovaamaan tulevaisuutta. Se auttaa ja opettaa strategiat, tutkimuskeinot ja tavat joilla me ihmiset pystymme itse saavuttamaan halutun tulevaisuutemme.

Ideana on oppia ymmärtämään tulevaisuutta paremmin. Ymmärrät millaisin keinoin itse pystyt vaikuttamaan ja tutkimaan tulevaisuutta.

Ihmiset ovat erittäin tulevaisuusorientoituneita, kukaan ei voi suoranaisesti tietää mitä tuleman pitää. Tulevaisuusajattelulla pyritäänkin luomaan tulevaisuudesta helpommin lähestyttävä. Kun ymmärrämme ja analysoimme asioita, jotka liittyvät tulevaisuuteen, pystymme paremmin ymmärtämään sitä sekä valmistautumaan siihen

On olemassa kolme tapaa, miten yleensä puhumme tulevaisuudesta;
”Tacit futures”

Tulevaisuudesta ei oikeastaan puhuta ollenkaan, oletetaan että se vain tapahtuu itsestään.

”Token futures”

Tulevaisuudesta keskustellaan stereotypioiden kautta, mutta oikeaa tietoa asioista on erittäin vähän.

”Taken for granted futures”

Keskustellaan tulevaisuuksista, mutta siihen malliin, että tietyt asiat tulevat tapahtumaan, niin kuin ei olisi muuta vaihtoehtoa tai mahdollisuutta vaikuttaa itse.

Tulevaisuuden termit

Erityisen tärkeää on, että tulevaisuusajattelun terminologia on hallussa, jotta pystyy ymmärtämään tulevaisuusajattelua täydellisesti. Tärkeitä termejä ovat muun muassa:

Megatrendit

Megatrendit ovat globaaleja muutoksia, jotka vaikuttavat kaikkiin kaikkialla. Niillä on yleensä vuosikymmenien historia ja muuttuvat myös todella hitaasti, jonka johdosta niitä on helppo jäljittää.

Yleinen neuvo on, että jos teet bisnestä, älä käytä megatrendejä koska niiden avulla et voi saavuttaa kilpailuetua, mutta kuinka moni yritys oikeasti käsittelee ongelmia kuten esimerkiksi ikääntyvää väestöä?

Trendit

Trendit ovat oikeastaan muutoksia ihmisten arvoissa. Mikäli teet tutkimustyötä trendeistä, kannattaa tutkimus suunnata ihmisiin. Trendit vaativat jatkuvaa tarkkailua, jotta niiden kehittymistä voidaan ymmärtää. Hyviä esimerkkejä nykypäivän trendeistä ovat muun muassa; mindfullness, jakaminen ja perheystävällisyys.

Signaalit

Signaalit voivat olla merkkejä uusista trendeistä. Niillä ei ole historiaa, signaalit ovat vain outoja asioita, joiden huomaat tapahtuvan. Tärkeää on tarkkailla signaaleja sillä niistä voi kehittyä trendejä. Mikäli huomaat signaalin, josta muodostuukin trendi, voit saada kilpailuedun markkinoilla. On haasteellista määrittää jos, jokin asia on signaali, sillä kun tarpeeksi asiaa miettii, varmasti löydät syyn pääsi sisältä, miksi se olisi signaali.

Tulevaisuuden ymmärtäminen

Meillä täytyy olla faktat menneisyydestä ja nykypäivästä, mutta tarvitsemme mielikuvitusta, jotta ”näemme” tulevaisuuteen. Tulevaisuuden päätökset perustuvat menneisyyden dataan, joten on tärkeää, että kaikki mitä teet tähtää sinun tavoiteltuun tulevaisuuteesi. Teoillasi on todellakin merkitystä.

Nykypäivän uutisissa näkee paljon otsikoita, jossa uutisoidaan kuinka nykyiset työpaikat ovat vaarassa tekoälyn takia. Tämä lähestymistapa on täysin väärä keino lähestyä tulevaisuutta. Meidän pitäisi ihmisinä olla innoissaan tulevaisuudesta, mutta jos jatkuvasti näemme vastaavia otsikoita meistä tulee nopeasti passiivisia ja alamme miettiä että meidän teoillamme ei ole merkitystä siihen mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

Mutta teoillamme on merkitystä tulevaisuuteen, voimme löytää muutossignaaleja, jonka jälkeen pystymme tutkimaan niitä ja löytää niistä mahdollisia trendejä ja sitten voimme tutkia millä megatrendeillä on vaikutusta asiaan. Tämä on Tulevaisuustutkimusta, ja kaiken tämän jälkeen voimme luoda erilaisia tapahtumia ja tutkia niitä tarkemmin, joten vaikka emme oikeasti voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, tämän avulla voimme kuitenkin olla aika varmoja esimerkiksi siitä millaisia työnkuvia tulevaisuus pitää sisällään. Kaikki tämä auttaa meitä saamaan hyvin tarkan kuvan tulevaisuudesta, kunhan vain muistamme tehdä tutkimusta.

Haasta ajattelusi

On erityisen tärkeää, että alamme haastamaan omaa ajattelemistamme.  Tutkimusten mukaan ihmisillä voi olla jopa 188 kognitiivista vinoumaa. Meidän täytyy alkaa haastamaan omat oletuksemme. Kaikki tämä vaatii avointa mieltä, mutta me ihmiset emme pidä muutoksesta. Aivomme rakastavat rutiineja koska tiedämme mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Yleensä ihmismieli ei ole avoin, mutta tätäkin on mahdollista harjoitella.

Me ihmisinä yleensä mietimme omia henkilökohtaisia tulevaisuuksiamme ja emme niitäkään kovin pitkälle. Meidän täytyisi ajatella ainakin kymmenen vuoden päähän. Meillä on keskimäärin 7 läheistä ystävyyssuhdetta ja me haluamme itsellemme ja läheisillemme vain parasta, mutta meidän täytyisi opetella ajattelemaan maapalloa eikä vain läheisiä ihmisiä, sillä nykypäivänä kaikki ovat kytköksissä toisiinsa.

Tulevaisuus on alati muuttuvaa, mutta meillä ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen. Kannattaakin pysyä positiivisena tulevaisuuden suhteen ja pyrkiä ottamaan haasteet positiivisin ja avoimin mielin vastaan.

Tulevaisuuspäivä 2020


Muita blogipostauksia, jotka saattavat kiinnostaa sinua:

Kasvuhakkerointi

Deep work – mitä on deep work ja miten sitä voi hyödyntää?

Hävikkivapaa ravintola kannattaa

Miten työskennellä tuotteliaasti hektisissä olosuhteissa?